Carti copii pentru dezvoltarea cognitiva si emotionala a copiilor

Conform cercetarilor irlandezi, copiii de peste 9 luni, carora li se citesc carti pentru copii, obtin scoruri mai mari la testele de dezvoltare cognitiva. In plus, lecturile incepute la o varsta frageda ii vor ajuta sa isi dezvolte abilitatile de limbaj, deoarece aceasta activitate imbogateste foarte mult vocabularul. De asemenea, s-a demonstrat ca un copil caruia i se citesc povesti constant, este mult mai stabil emotional si, cand va creste, va obtine rezultate academice mult mai bune. Pana la urma, lectura este un obicei sanatos si recomandat de catre toti psihologii si pediatrii din lume. Chiar daca cel mic inca nu pricepe textul, faptul ca acesta ne aude vocea, lecturand bland povestea, reprezinta un lucru extraordinar. Vocea umana poate avea un efect terapeutic extraordinar. Cu totii am auzit de cazuri extreme, cand o persoana si-a revenit din coma doar auzind vocea unei persoane dragi. Vocea mamei, in special, este acel “balsam” minunat pentru copilasul de cateva luni. Incepeti sa cititi carti copii chiar daca bebe are doar cateva luni. El va reactiona la tonalitatile si inflexiunile vocii.

Trebuie alese lecturi simple, precum cele din cartile de povesti prezente pe site-ul universenciclopedic.ro. Aceast magazine online promoveaza edituri pentru copii din intreaga lume, ce pun la dispozitie carti cu texte usoare si ilustratii deosebite. Cand copilul va mai creste, va putea sa urmareasca lectura parintelui, prin intermediul imaginilor care sunt foarte bine inserate in carte.

De asemenea, citirea imbunatateste aspectul emotional al copiilor. Citind o poveste seara, inainte de a merge la somn, il va ajuta pe copil sa isi exploreze emotiile cele mai adanci in compania adultilor, va favoriza intelegerea propriei persoane si a lumii din jurul sau, si il va stimula sa exploreze lumi noi si necunoscute.

Cititul cu copilul tau este un act de dragoste. Crearea unor situatii placute de interactiune intre mari si mici ajuta la imbunatatirea relatiei si la crearea unor baze solide pentru viitor. In experienta comuna de citire si ascultare, copiii si adultii intra in armonie reciproca prin lumi care prind viata in paginile cartii. Acest lucru creeaza complicitate, incredere si ajuta la intarirea legaturii emotionale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *