Tehnologiile 3d printing si caracteristicile acestora

Dezvoltarea tehnologiei a condus la dezvoltarea tuturor dispozitivelor si aparatelor utilizate pentru usurarea vietii, iar unul dintre dispozitivele care s-a dezvoltat si si-a marit enorm aria de utilizare este imprimanta 3d, cu ajutorul careia pot fi realizate diverse obiecte tridimensionale, utilizandu-se diverse materiale.

In cadrul procesului de 3d printing, sunt utilizate anumite fisiere electronice realizate pe baza unor software-uri de grafica specializate 3d, ceea ce permite ca orice prototip de obiect sa fie realizat intr-un timp foarte scurt.

Imprimantele 3d au fost pentru inceput utilizate doar in scop industrial, insa in zilele noastre, acestea au devenit extrem de populare si apreciate de toata lumea si si-au gasit utilizarea in extrem de multe domenii.

Care este tehnologia de printare?

Imprimantele 3d sunt diferite, in sensul ca exista diferente in ceea ce tine de procedura de lucru. Astfel, printre cele mai cunoscute metode de 3d printing se numara: FDM, SLS si SLA.

Imprimantele 3d care utilizeaza ca metoda de lucru tehnologia FDM se numara printre cele mai populare, caci in acest caz sunt mult mai mici costurile de productie, iar obiectele sunt realizate intr-un mod simplu, prin adaugarea de straturi succesive de jos in sus. Ceea ce este insa important, este faptul ca la aceste modele de imprimanta, obiectele realizate nu sunt foarte bine finisate si nici nu beneficiaza de o acuratete prea mare.

Imprimantele 3d care utilizeaza ca metoda de lucru tehnologia SLS realizeaza obiectele dorite cu ajutorul unui fascicul de laser. Obiectele obtinute cu acest model de imprimanta 3d sunt obtinute mult mai rapid, iar aspectul acestora este mult mai precis decat in primul caz. Acest model poate utiliza o gama mai variata de materiale, insa aspectul mult mai estetic si acuratetea mai mare aduce cu ele costuri mai mari.

Imprimantele 3d care utilizeaza tehnologia SLA reusesc sa obtina obiecte foarte repede si cu o precizie demna de luat in calcul. Acest model de imprimanta utilizeaza rasini fotopolimerice, pe care le solidifica cu ajutorul unui fascicul laser. Obiectele obtinute cu aceasta procedura 3d printing sunt cele mai calitative, insa costurile sunt cele mai ridicate, datorita materialului special folosit la realizarea lor.

Exista si alte tipuri de tehnologii utilizate de catre imprimantele 3d, si anume DLP, SLM, 3DP si LOM.

Ce trebuie sa stii cand alegi o imprimanta 3d?

Atunci cand vrei sa iti achizitionezi o imprimanta 3d silicon, trebuie sa cunosti anumite caracteristici ale acestora, astfel incat sa stii daca acestea merita investitia. Printre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont se numara viteza de printare, suprafata de printare, rezolutia si grosimea stratului imprimat.

Viteza de imprimare se masoara in milimetri cubi pe secunda, insa aceasta tine cont de forma obiectului ce se doreste imprimat si de rezolutia aleasa.

Suprafata de imprimare este strans legata de dimensiunile maxime in care poate fi imprimat un obiect.

Cand vine vorba despre rezolutie, trebuie sa se cunoasca faptul ca aceasta este invers proportionala cu grosimea materialului, astfel ca, o rezolutie mai ridicata va duce la realizarea unui obiect cu un finisaj mult mai fin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *