Specialistii ODU GREEN ROOF recomanda: Cum se realizeaza corect un sistem acoperis verde extensiv?

Decizia de a transforma acoperisul unei cladiri intr-un spatiu viu si verde implica anumite procese responsabile de selectie a celor mai potrivite materiale si realizarea unui plan eficient care sa genereze multiple avantaje pe termen lung.

Companiile specializate in instalarea sistemelor acoperis verde extensiv sau intensiv dispun de materialele si tehnologii avansate pentru implementarea unor spatii verzi durabile, aducatoare de beneficii si avantaje pentru utilizatori.

Plante recomandate pentru inverzirea acoperisurilor in zonele urbane

In ultimii ani, interesul pentru realizarea unei infrastructuri de acoperisuri verzi a crescut considerabil, mai ales in zonele puternic urbanizate.

Cu toate acestea, nu toate proiectele sunt realizate de specialisti in domeniu, calitatea acestor sisteme depinzand in mod crucial de expertiza reala a starii suprafetei vizate, materialele utilizate pentri reparatii si nivelare, precum si materialele specifice pentru acest tip de proiect: straturile protectoare, drenare si irigare.

O importanta deosebita o reprezinta si selectarea vegetatiei, fie ca este vorba de o gradina – acoperis de tip intensiv sau de diverse proiecte de acoperisuri verzi extensive.

Astfel, atunci cand se aleg plantele, se vor lua in considerare urmatoarele aspecte:

Regiunea si specificul meteorologic

Zona in care se va efectua proiectul are un impact major in alegerea plantelor potrivite.

Tipul de clima – temperatura, umiditatea si cantitatile de precipitatii, precum si gradul de poluare determina vegetatia care se poate dezolta armonios in aceste conditii.

Suprafata totala a acoperisului

In cazul acoperisurilor inclinate, proiectele se rezuma la montarea acoperisurilor de tip extensiv. Pentru proiectele ample de realizare a unei gradini se va calcula suprafata pe care se vor aplica straturile de vegetatie si zonele destinate circulatiei – realizarea pavajelor, aleilor etc.

Tipul de proiect

Acoperisurile verzi se diferentiaza in functie de complexitate: sistemele extensive implica plantarea semintelor sau a rasadurilor de plante selectate impreuna, in functie de conditiile de mediu, in timp ce acoperisul verde de tip intensiv implica realizarea unui proiect mai complex.

In cadrul procesului de realizare a unui acoperis verde de tip intensiv se pot planta diferite tipuri de plante, printre care si arbusti si chiar arbori, in functie de rezistenta si suprafata acoperisului.

Plante specifice acoperisurilor extensive

Acoperisurile verzi aplicate pe suprafete inclinate sunt caracterizate de echilibru, uniformitate si regularitatea plantelor selectate, pentru a crea un aspect ingrijit.

Prezente si in gradinile clasice, iarba, gazonul sau muschii nu lipsesc din varietatea de plante destinate acoperisurilor verzi extensive.

Totodata, plantele trebuie sa reziste oscilatiilor de temperatura specifice zonei si sa reziste fara eforturi mari de intretinere.

Plantele de tip sedum sunt practice si confera o estetica aparte, fiind recunoscute pentru capacitatea de a retine apa.

Plante specifice acoperisurilor intensive

Atat din punct de vedere al suprafetei, precum si al permisivitatii unui astfel de proiect, gradinile – acoperis verde intensiv sunt alcatuite atat din plantele prezente in proiectele extensive (muschi, gazon, plante sedum, flori etc).

In principiu, proiectele de realizare a unei gradini la inaltime sunt permisive odata cu alegerea florilor si arbustilor, insa implica mai multe lucrari de irigare si intretinere.

Proiectele de acoperis verde extensiv se pot realiza pe acoperisuri cu diferite grade de inclinare, indiferent de tipul cladirii: case, sedii de firma, ansambluri rezidentiale.

Pentru mai multe detalii, luati legatura cu reprezentatii companiei ODU GREEN ROOF aici, fiind important sa comunicati toate informatiile proiectului pe care intentionati sa-l demarati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *